Lendico - jakie macie opinie?

Najnowsza odpowiedź: Wtorek 5 kwiecień 2016 10:13
Gość
Gość

Znalazłam nowy serwis pożyczek społecznościowych Lendico.pl. Wygląda nieźle. Nie rejestrowałam się jeszcze ale zamierzam. Korzystał ktoś z was z tego serwisu w roli pożyczkobiorcy lub inwestora, chciałabym poznać wasze opinie o tym serwisie.

Napisz odpowiedź

Czwartek 13 marzec 2014 22:05
RenataC
odpowiedział/a:
RenataC

Lendico to nowy serwis pożyczek społecznościowych w Polsce i ciężko znaleźć jakieś opinie na jego temat. Może jednak warto się zarejestrować i spróbować, bo z tego co widzę to wygląda to dość dobrze. Warunki opisane na stronie internetowej Lendico są korzystne zarówno dla pożyczkobiorcy, jak i dla inwestora.

Skomentuj odpowiedź

araksol

Piątek 14 marzec 2014 0:51 | araksol |

Serwis ten ma ambicję być przyjaznym dla kredytobiorców dzięki niskim oprocentowaniom i jednocześnie bezpiecznym dla inwestorów. Nie wszyscy jednak mogą dostać w nim pożyczkę, bo sprawdza podobno BIK.

Piątek 14 marzec 2014 10:16 | Gość

z punktu widzenia inwestora to nawet byłoby dobrze żeby sprawdzali bik, zawsze to większa pewność że pożyczka wróci do mnie i coś zarobię a nie stracę, a z drugiej strony to trochę dziwne by takie serwisy sprawdzały bik, nie wiem jak to robią inne t.j. Kokos bo jeszcze nie inwestowałem w pożyczki społecznościowe ale zastanawiam się czy nie spróbować tego biznesu, zawsze to można trochę dorobić niskim nakładem pracy

Poniedziałek 17 marzec 2014 9:15 | RenataC |

Z tego co ja słyszałam to mają sprawdzać, ale jedynie BIG Infomonitor oraz KRD. Wątpię, żeby korzystali z danych Biura Informacji Kredytowej, ponieważ dane te sprawdzają jedynie banki, skoki i jakieś pojedyncze firmy chwilówki. Chyba żaden serwis pożyczek społecznościowych nie sprawdza BIK-u.

araksol

Poniedziałek 17 marzec 2014 21:58 | araksol |

Część z wiadomości z BIK udostępnia BIG Infomonitor. są to wiadomości które spełniają wymogi danych gospodarczych. I tak na temat konsumentów gdy dług wynosi powyżej 200 zł, gdy od terminu zapłaty minęło przynajmniej 60 dni oraz na temat przedsiębiorców gdy dług wynosi powyżej 500 zł, gdy od terminu zapłaty minęło przynajmniej 60 dni.

Poniedziałek 14 lipiec 2014 14:48 | zdesperowany

Właśnie staram się o pożyczkę oddłużeniową i jak na razie jestem przerażony. Tak co chwilę dobijał się ktoś z ofertą kredytu na wakacje, święta czy telewizor, ale kiedy naprawdę kasa jest potrzebna ... .

Dla mnie jeśli ktoś mający pracę chce zamienić gorszy dług na lepszy ( a gorszego od komornika siedzącego na pensji chyba jednak nie ma ) to jest on bardziej wiarygodny niż ktoś zadłużający się na rozrywkę lub niekonieczną konsumpcję. Raczej taki ktoś zrobi wszystko by do komornika nie wrócić.

Jak na razie znalazłem jedną firmę z lichwiarskim procentem i zbójeckimi procedurami. I jedną z warunkami może i do przyjęcia ale wymagającą hipoteki.

Mam nadzieję że Lendico okaże się rozwiązaniem bo jestem gotów nawet na umowę cywilną by wyjść z zadłużenia - lanmania1@wp.pl

odpowiedz

Środa 26 marzec 2014 0:01
Gość
Gość

Lendico nie jest typowym serwisem pożyczek społecznościowych, tu operator serwisu ustala oprocentowanie pożyczki dla konkretnej osoby na podstawie własnego scoringu, i po sprawdzeniu klienta w KRD i BIG Infomonitor

Skomentuj odpowiedź

Środa 26 marzec 2014 11:01 | Gość

ciekawie to się przedstawia, a jak jest z kosztami korzystania z tego serwisu?

Środa 26 marzec 2014 21:07 | RenataC |

Jeśli chodzi o koszty korzystania z serwisu Lendico to ponoszą je zarówno pożyczkobiorca, jak i pożyczkodawca, z tego prostego względu że serwis musi na czymś zarabiać. Jeśli chodzi o inwestora to wysokość opłaty jaką zostaje on obciążony wynosi 1% od całkowitej kwoty, którą uzyska z danej inwestycji. Dosłownie oznacza to, że Lendico pobierze od niego 1% od każdej raty, która wpłynie na jego rachunek. Osoba biorąca pożyczkę również musi liczyć się z kosztami i są to: 1 grosz za przelew weryfikacyjny oraz opłata w wysokości od 2,25% do 5,00% od kwoty pożyczki. Należy jeszcze dodać, że pożyczkodawca musi ponieść koszt opłaty tzw. manipulacyjnej dopiero w momencie, gdy jego projekt pożyczki zostanie w pełni sfinansowany. Jak widać więc koszty korzystania z serwisu Lendico nie są wysokie.

odpowiedz

Poniedziałek 31 marzec 2014 14:41
Gość
Gość

a co się dzieje jeżeli dam pożyczkę komuś przez ten serwis a ten ktoś jej nie spłaci? co w takim przypadku? czy są jakieś zabezpieczenia, gwarancje zwrotu ze strony Lendico?

Skomentuj odpowiedź

Poniedziałek 31 marzec 2014 15:13 | RenataC |

Lendico w przypadku braku spłaty pożyczki przez pożyczkobiorcę, dąży do odzyskania należności w imieniu inwestora. Działa to na tej zasadzie, że serwis otrzymując informacje o opóźnieniu w spłacie pożyczki zwraca się do osoby, która ją otrzymała i nakłania do uregulowania zaległości. Możliwe jest wówczas negocjowanie harmonogramu spłaty, w przypadku kłopotów finansowych. Jeśli negocjacje z pożyczkodawcą nie wpłyną na uregulowanie przez niego zadłużenia to po 60 dniach od wystąpienia zaległości wierzytelność zostaje sprzedana np. firmie windykacyjnej. Minimalna kwota, za którą dług zostaje sprzedany wynosi 9% niespłaconej zaległości wraz z odsetkami. Środki uzyskane z tej sprzedaży serwis Lendico przelewa na konto inwestora (potrącając przy tym swój 1% prowizji) i można to uznać za pewnego rodzaju gwarancję zwrotu. Dodatkowo informacja o braku spłaty zobowiązania przez pożyczkodawcę trafia do baz danych i powoduje u niego problemy z zaciągnięciem nowej pożyczki.

Poniedziałek 31 marzec 2014 15:47 | Gość

trochę mało poważne, lendico sprzedaje wierzytelność zewnętrznej firmie za powiedzmy 9% kwoty zadłużenia, same z tej kwoty potrąca jeszcze 1% i inwestor zostaje właściwie z niczym, żadna to gwarancja zwrotu tylko raczej cukierek na pocieszenie a pieniądze przepadają z tego co zrozumiałem, nie wiem czy takie podejście zachęci prywatnych inwestorów do inwestycji w pożyczki lendico, mnie takie podejście jakoś nie przekonuje

Poniedziałek 31 marzec 2014 16:34 | RenataC |

Nie do mnie należy ocena polityki działania, Lendico ale rzeczywiście nie wygląda to zachęcająco z punku widzenia inwestora. Co z tego że firma bezpłatnie prowadzi działania windykacyjne, skoro w razie jej porażki dostaniemy jedynie 9% zobowiązania minus prowizja. Żaden to interes.

araksol

Poniedziałek 31 marzec 2014 18:45 | araksol |

Sprzedaż długu prywatnego nigdy nie jest dobrym interesem. najczęściej za dług tego typu można uzyskać góra 50 %, a i tak ze sprzedażą są kłopoty.

Poniedziałek 31 marzec 2014 21:19 | Gość

myślę że znalazłyby się firmy które z chęcią by wykupiły dług za więcej niż 9% ale tu nie ma wyboru, jest jedna firma wskazana przez lendico

Poniedziałek 31 marzec 2014 22:06 | Gość

tam jest napisane od 9% a nie 9% więc może być i więcej

Wtorek 1 kwiecień 2014 12:53 | RenataC |

dokładnie tak jak napisałam wcześniej 9% jest to minimalna wartość za jaką zostanie sprzedana zaległość przez serwis Lendico, może być więcej ale wcale nie musi

Poniedziałek 7 kwiecień 2014 17:46 | Gość

ale jako inwestor pewnie wpływu na to nie będę miał ile mi zwrócą, a te 9% to słaba perspektywa i raczej nie zachęca do inwestowania

Poniedziałek 7 kwiecień 2014 21:35 | Gość

ryzyko w pożyczkach społecznościowych zawsze jest

Środa 9 kwiecień 2014 15:42 | Gość

wolałbym żeby gwarancja zwrotu pieniędzy niespłaconych przez pożyczkodawcę była na nieco wyższym pułapie procentowym

Czwartek 17 kwiecień 2014 14:01 | Gość

każdy by wolał

odpowiedz

Sobota 19 kwiecień 2014 11:43
Gość
Gość

Jakie jest realne oprocentowanie pożyczek udzielanych przez takie serwisy jak Lendico? Czy jest atrakcyjne w porównaniu z pożyczkami pozabankowymi a może i kredytami udzielanymi przez banki?

Skomentuj odpowiedź

Środa 23 kwiecień 2014 14:38
Gość
Gość

nie wróżę sukcesów

Skomentuj odpowiedź

Poniedziałek 28 kwiecień 2014 13:22 | Gość

dlaczego? może rozwiniesz swoją wypowiedź?

Piątek 23 maj 2014 12:21 | Gość

w polsce social lending jest od dawna i jakoś wcale nie widać na to popytu, chyba za dużo oszustów mamy w kraju i ludzie biją się inwestować w takie "wynalazki" a widzę że lendico jeszcze bardziej ingeruje w relacje inwestor - pożyczkobiorca i samo ponoć ustala oprocentowanie, to się nie przyjmie a poza tym już nasi rządzący szykują bat na pożyczki pozabankowe i ponoć obejmie on także serwisy pożyczek społecznościowych, podsumowując za duże ryzyko i widmo zysku nie wystarczy żeby wyłożyć swoje pieniądze w niesprawdzone pomysły

Poniedziałek 9 marzec 2015 14:13 | marta

Rozumie ludzi którzy się boją inwestować, ale Polacy coraz bardziej popadają w biedę nie z własnej woli, tracą pracę a kredyty zostają. Czy chcemy aby Polacy zostali zlicytowani?!. Pomóżmy naszym rodakom !

odpowiedz

Wtorek 13 maj 2014 19:56
gość
gość

dostałem emaila z propozycją inwestowania na innym portal pożyczek społecznościowych Pożyczkolandia- i tam dają gwarancję nawet na 100% kapitału inwestora jak Pożyczkobiorca wykona wskazane weryfikacje siebie.

Skomentuj odpowiedź

Poniedziałek 2 czerwiec 2014 10:43 | Gość

czyli tam nie ma ryzyka że się wtopi kasę?

Poniedziałek 14 lipiec 2014 23:27 | kuba

ryzyko owszem jakieś jest,ale portal raczej podchodzi poważnie do inwestorów, osobiście na prawie 8 tysięcy zainwestowane dopiero mam problem z odzyskaniem 150 zł i dostałem emaila od admistratora, że pomogą mi odzyskać kasę ponieważ mają umowę z kancelarią radcowska i ja jako inwestor zapłącę radcy za jego pracę dopiero po odzyskaniu kasy.na innych portalach(a jestem w sumie na 4) tego nie mają.w wszystko zobaczymy w praktyce

Środa 16 lipiec 2014 18:12 | gość

to jakiś nowy portal, są większe przecież na rynku.

Piątek 12 wrzesień 2014 10:50 | Gość

a czy są za to jakieś dodatkowe opłaty z góry?

odpowiedz

Poniedziałek 28 lipiec 2014 11:29
Gość
Gość

jak szybko można załatwić pożyczkę? zależy mi na szybkości

Skomentuj odpowiedź

Środa 3 wrzesień 2014 11:24 | Gość

to raczej nie tutaj

odpowiedz

Poniedziałek 3 listopad 2014 12:31
Gość
Gość

a jest tu ktoś kto otrzymał pożyczkę w lendico? przeczytałabym chętnie opinie kogoś kto już wziął pożyczkę

Skomentuj odpowiedź

PozyczkiOpinie

Czwartek 12 luty 2015 11:14 | PozyczkiOpinie |

opinie o Lendico i innych serwisach pożyczek społecznościowych znajdziecie państwo na naszym portalu opinii pozyczkiopinie.pl

Czwartek 12 luty 2015 12:01 | Gość

te opinie w internecie są tyle warte co zeszłoroczny śnieg, większość pisana przez samych zainteresowanych opiniami, ale z drugiej strony czymś trzeba się podeprzeć przy wyborze jak juz w nic nie wierzyć to też źle

odpowiedz

Wtorek 2 grudzień 2014 0:03
njdxnhn
njdxnhn

Moim zdaniem oni dobrze się reklamują żeby tylko się pokazać a co do czego potem nie dostanie się kredytu to jest szpic foto montaż

Skomentuj odpowiedź

Czwartek 5 marzec 2015 18:06
Gość
Gość

czy w lendico można mieć dwie pożyczki na raz?

Skomentuj odpowiedź

Czwartek 19 marzec 2015 9:45
asia
asia

Ja probuje byc inwestorem, ale nie wiem czy mozna. Bo na ich blogu znalazlam info, iz zawieszaja mozliwosc inwestowania przez prywatnych inwestorow

Skomentuj odpowiedź

Sobota 22 sierpień 2015 18:00
Gość
Gość

Według mnie jest to piramida pożyczkowa.Koniec tego portalu społecznościowego będzie klęską dla ostatnich.

Skomentuj odpowiedź

Czwartek 19 listopad 2015 12:50
Gość
Gość

działa to jeszcze?

Skomentuj odpowiedź

Czwartek 3 grudzień 2015 23:57 | Gość

Nie działa.

odpowiedz

Poniedziałek 28 grudzień 2015 16:07
Gość
Gość

czy lendico to pożyczki prywatne?

Skomentuj odpowiedź

Wtorek 5 kwiecień 2016 10:13
erynie86
erynie86

Nie do końca mi się to podoba. Próbowałam się zarejestrować jako inwestor i dopiero po przekazaniu wszystkich dokumentów i dwutygodniowym oczekiwaniu napisałam do nich maila, na który po tygodniu odpowiedzieli. Niestety nie są to inwestycje dla inwestorów indywidualnych. Szkoda, że taka informacja nie jest podawana od razu przy rejestracji. Nie traciłabym na to mojego czasu. ZDECYDOWANIE NIE POLECAM.

Skomentuj odpowiedź

Podobne pytania

Lombard66 - jakie macie opinie?

odpowiedział/a: gość; Poniedziałek 5 czerwiec 2017 22:58

KredytOK - jakie macie opinie?

odpowiedział/a: Gość; Poniedziałek 29 sierpień 2016 21:41

Pożyczka Koliber, jakie macie opinie?

odpowiedział/a: gość; Niedziela 9 październik 2016 16:52

do50000.pl - jakie opinie?

odpowiedział/a: Kasia73; Piątek 9 wrzesień 2016 12:06

Money Man - jakie opinie?

odpowiedział/a: Alan; Czwartek 4 maj 2017 20:40